Afbeelding

Omgeving

Recreatiepark het Hulsbeek Oldenzaal

Het hulsbeek is een Nederlands recreatiegebied, gelegen ten westen van Oldenzaal. Van oorsprong was het een landgoed gesitueerd ronde Erve Het Hulsbeek. In de jaren 70 is het landgoed ongevormd tot recreatiepark. Hiertoe zijn door middel van zandafgraving drie recreatieplassen gemaakt. Het gebied bestaat uit een oppervalk van 230 hectare met een groot bosgebied met veel fiets en wandelpaden.

Natuurgebieden Noordoost-Twente

Noordoost-Twente bestaat uit de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal en Losser. Het noordoosten wordt begrensd door Duitsland, de zuidwestkant door de stedenband Enschede-Hengelo-Borne-Almelo. Noordoost-Twente is aangewezen als Nationaal Landschap vanwege het glooiende beeklandschap dat zeer gevarieerd is door een fijnmazig samenstel van beken, essen, kampen en ontginningen. Houtwallen, singels en bossen zorgen voor een kleinschalig en groen karakter in relatie tot de open ruimte van Noord- en Oost-Nederland. De status van Nationaal Landschap biedt Noordoost-Twente kansen en mogelijkheden om de identiteit van dit unieke gebied te behouden. Karakteristiek voor het gebied is het afwisselende, kleinschalige en reliëfrijke landschap. Het fraaie landschap, in samenhang met cultuurhistorische elementen, geven Noordoost-Twente een eigen identiteit. Daarom zeker de moeite waard als je toch in Twente bent!

Lutterzand

Een absolute topper in de regio wat betreft de combinatie van natuur, ontspannen en genieten. Het Lutterzand staat synoniem voor plezierige uitstapjes, pootje baden in rivier de Dinkel en het ontdekken van de natuur. Ontdek het zelf!

Singraven

Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven en de eeuwenoude watermolen met drie raderen.

Landgoed Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel. Het landgoed heeft hierdoor verrassend veel te bieden: boeiende cultuurhistorie, rustgevende en interessante natuur, actieve recreatiemogelijkheden zoals fiets- of wandeltochten en nog veel meer.

Dal van Mosbeek

Dit natuurgebied met een oppervlakte van 51 hectare is gelegen te Mander ten noorden van het dorpje Vasse. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei. En zeker een bezoek waard als je in Twente bent!

Springendal

Het Springendal is een prachtig natuurgebied om te fietsen en te wandelen. Het Springendal is een natuurgebied op een stuwwal. Het gebied is ongeveer 335 hectare groot en ligt ten noorden van en ten zuiden van de Hooidijk in Vasse.

In het gebied liggen twee landgoederen: Het Springendal en de Braamberg en enkele beekdalen. Het is een afwisselend cultuurlandschap met bos, heide, landbouwgrond, beekjes, bronnen, vijvers en boerderijen.

Hof van Twente

Waar vind je zeven kastelen zo compact bij elkaar als in de hof? Een aantal landgoederen en tuinen zijn opengesteld voor het publiek. Er zijn maar weinig gebieden in Nederland waar zoveel oog is voor kunst en cultuur en waar oud en nieuw zo harmonieus samengaan. We geven 5 x tips voor een bezoek aan Hof van Twente. Meer informatie vind je op Hof van Twente.

Kasteel Twickel en landgoed

Een bezoek aan Kasteel Twickel en het bijbehorende landgoed van 4000 hectare mag niet ontbreken als je in Delden bent.

Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren zich beken en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich zo’n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken, en andere gebouwen zoals twee watermolens, de watertoren en de houtzagerij. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen. De tuinen van Kasteel Twickel zijn een onderdeel van een uniek cultuurhistorisch erfgoed. Hier vind je meer informatie over Twickel.

Landgoed Warmelo

Landgoed Warmelo is gelegen in Diepenheim, gemeente Hof van Twente. Het Warmelo dateert van 1339. Het kasteel wordt omgeven door een park, met een totale oppervlakte van 7 hectare. Via een gemarkeerde wandelroute maak je kennis met vier eeuwen tuin-architectuur. Het Warmelo bezit een grote collectie azalea’s, grote rododendrons, exotische planten en vele kuipplanten. In het koetshuis bevindt zich een theeschenkerij. Meer informatie vind je op Landgoed Warmelo.

Delden

Breng een bezoek aan het charmante stadje Delden, dat dateert uit 1333. En als je dan toch in Delden bent, breng dan ook een bezoek aan de Museumboerderij de Wendezoele, de Noordmolen, de Houtzaagmolen, het Zoutmuseum, de Oude Blasiuskerk en de Nieuwe Blasiuskerk. Delden telt ook veel bijzondere winkels en galerieën die vrijwel dagelijks geopend zijn.

Diepenheim

Ze noemen Diepenheim ook wel liefkozend ‘het stedeke’. In de geschiedenis van Diepenheim nemen de kastelen Huis te Diepenheim, Nijenhuis, Westerflier en Warmelo en de bijbehorende landgoederen een belangrijke plaats in. Ze zijn bewoond, maar de omringende landgoederen zijn vrij toegankelijk. Zeker een bezoek waard! Naast de kastelen is kunst enorm belangrijk voor het stedeke. Zo is het eerste hedendaagse tekencentrum, het Drawing Centre (met internationale faam) er gevestigd en timmeren de vele galerieën en de Kunstvereniging met werkplaats en de tuinen van Diepenheim goed aan de weg! Tip: informeer eens bij de VVV naar de kunstwandeling onder begeleiding van een gids. Andere attracties zijn korenwatermolen Den Haller en het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bezoek op de eerste zondag van de maand de Heerlijcke Markt in het centrum van Diepenheim. De kramen bieden een gevarieerd aanbod van creatieve, ambachtelijke en duurzame producten. De winkels en galerieën zijn dan ook geopend.

Kasteel Weldam

Landgoed Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost-Nederland. De tuinen zijn toegankelijk voor publiek. Weldam, gelegen in de schitterende bosrijke omgeving van zuid-west Twente in de gemeente Hof van Twente, is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen. De tuinen zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.

Door de straten van Ootmarsum

Wie kent het Schilderachtige Ootmarsum niet? Toeristen en dagjesmensen komen er maar al te graag. In Ootmarsum staat kunst centraal. Je vindt hier eigentijdse galeries, leuke winkeltjes om je garderobe mee aan te vullen, cafeetjes en restaurant. Blijf niet steken op de markt en het kerkplein, maar loop ook door de straatjes rondom de imposante Simon en Judaskerk. Wandel bijvoorbeeld door de Gasthuisstraat en de Kloosterstraat. In deze straatjes vind je boetieks, verscheidene galeries, een glasblazerij en een antiekzaakje met een bijzonder astronomisch kunstuurwerk aan de gevel. En vergeet vooral niet om een bezoek aan de bijzondere beeldentuin te brengen waar grote bronzen beelden en waterpartijen te vinden zijn.

Sallandse Heuvelrug en Holterberg

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is een uniek natuurgebied. De Sallandse Heuvelrug ligt tussen Nijverdal en Holten en is verbonden door de Toeristenweg, die slingert door het landschap. Het landschap is adembenemend mooi, dus zeker een boek waard tijdens je verblijf in Twente. In dit bijzondere stuk natuur kun je talloze wandel- en fietstochten maken. Maar, het is ook de ideale plek voor een moddervet outdooravontuur. Je vindt er ook mooie mountainbikeroutes. We zetten onze beste tips voor je op een rij!

Een moddervet outdooravontuur

Op zoek naar een outdooravontuur? Dan ben je in Twente aan het juiste adres. We zetten de gaafste outdooractiviteiten, de meeste avontuurlijke mountainbikeroutes, de stoerste survivalruns en de mooiste gebieden voor je op een rij!

De mooiste wandelroutes

Een uniek natuurgebied. Dat is de Sallandse Heuvelrug. Wist je dat we in het oosten van ons eigen land een uniek natuurgebied hebben? Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug ligt tussen Nijverdal en Holten en is verbonden door de Toeristenweg, die slingert door het landschap. Er zijn talloze fiets- en wandeltochten die je kunt maken. In het natuurgebied vind je verschillende diersoorten zoals de ree en zelfs korhoenders. De Sallandse Heuvelrug heeft genoeg te bieden.

MTB-routes

Op De Sallandse Heuvelrug en in Twente kun je goed mountainbiken. Als je stevig zou doorfietsen kun je namelijk in ongeveer een week, een ATB-route in Twente van 700 kilometer afleggen over steeds weer nieuwe paden.

Voor elk niveau is er wel een route te bedenken, of je nu lid bent van de MTB-club, Het Twentse Ros of gewoon voor een zondag met je familie een mountainbike wilt huren in Twente. Er zijn vlakke paden met klimmetjes waar beginners de sport zonder te veel kleerscheuren kunnen leren. Daarnaast zijn er genoeg kunstmatige hindernissen waar professionele bikers hun kunsten kunnen showen.

Routenetwerk Twente heeft alle losse MTB Routes in Twente samengeknoopt tot één lange route. Wij hebben de mooiste afzonderlijke stukken voor je op een rijtje gezet. Check ze hier!

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Breng voor je wandeling nog even een bezoek aan het Informatiecentrum van Staatsbosbeheer in Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Er is ook een winkel met artikelen van en over e natuur. Vergeet vooral niet een tripje naar de sterren te maken bij de Sterrenwacht Hellendoorn.

Natuurmuseum Holterberg

Op zoek naar een leuk uitje met kids? Ontdek in Natuurmuseum Holterberg de enorme collectie diersoorten. Met meer dan 1000 dieren en elf levensgrote diarama’s. En voor kinderen is er ook nog ‘Het Bos van Daantje Das’.

Canadese begraafplaats

De Canadese begraafplaats ligt verscholen in de bossen van de Holterberg. Hier liggen 1393 jonge mannen en één vrouw begraven. Er is een informatiecentrum, waar je op touchscreens dichterbij de mensen komt die nooit meer thuis kwamen. Je kunt ook een rondleiding met een gids maken.

Reserveer een kamer